Дана 17. 10. 2022. године , ученици секција наше школе, који су учествовали 2022. године у обиљежавању Дана сјећања, ученици Савјета ученика и најбољи ученици из одјељења од првог до четвртог разреда (укупно 45), у пратњи професора националне групе предмета, професора историје Мирослава Узелца, професора српског језика Дајане Коров, Миланке Марић и Босиљке Радосавац посјетили су Спомен-подручје „Доња Градина“.
 
Доња Градина је највеће стратиште у систему Концентрационих логора „Јасеновац“ који је формиран у августу 1941. године, непосредно након проглашења Независне државе Хрватске.
О жртвама усташког злочина-геноцида НДХ у Концентрационом логору „Јасеновац“ и његовом највећем стратишту српског народа Доњој Градини, на гробном мјесту Тополе, ученицима је о страдању говорио историчар и кустос музеја Мирко Димић.
 
Ученици су са професорима обишли неколико гробних поља гдје су одали почаст невино страдалим жртвама геноцида.
 
Циљ посјете је био његовање културе сјећања. Професори, заједно са ученицима, истакли су да је важно памтити, да је то наша обавеза али и начин да бринемо о будућности, чувамо и цијенимо слободу, инсистирајући на поштовању сваког човјека без обзира на вјеру и националну припадност.
 
У повратку су ученици са професорима посјетили средњовјековни манастир Моштаницу , гдје су се освјежили, одморили те наставили пут ка Бањој Луци.