У оквиру програма обиљежавања Дана сјећања на невине српске жртве у Другом свјетском рату у Независној држави Хрватској професорице српског језика у Средњошколском центру „Гемит-Апеирон“ у Бањој Луци, Тања Анчић Милијашевић и Босиљка Радосавац, заједно са својим ученицима 28. априла припремиле су разноврстан умјетнички програм, када је пред бројном публиком премијерно приказан и документарни филм „Из смрти у живот“ у продукцији професорице Милане Томић.
 
Професорица Тања Анчић Милијашевић том приликом је казала:
 
„Ученици ове школе од 2015. године активно учествују у обиљежавању Данa сјећања на жртве Јасеновца и на све невино пострадале српске жртве у Другом свјетском рату у НДХ. Дане сјећања обиљежавамо у свијетлој Недјељи, и радујући се Васкрслом Христу, ово данашње сабрање посвећујемо свим српским жртвама и свим Светим мученицима од Косова до Јадовна.
 
Будући да се Срби налазе међу оним европским народима који су у 20. вијеку имали највише људских жртава, нашим сабрањем жељели смо указати колико је велика ствар памћење, и наше, а поготово Божије. То је памћење и живот у Христу које нас оспособљава за заједничку вјерност према нашим жртвама.
 
Српска култура као православна хришћанска култура, има утемељен образац за сагледавање прошлости, а то је светосавски образац. У светосавском духу ми свједочимо љубав, споменом у срцу чувамо успомену на наше претке.
 
Документарним филмом „Из смрти у живот“ и изложбом под насловом „Стазама козарачке дјеце“, која је у 80. годишњици од Офанзиве на Козару посвећена дјеци Козаре, поручујемо да с надом у Васкрслог Христа и с надом у човјека који има невјероватне могућности, да прашта и воли, свијет може постати боље мјесто за живот.“
 
У бањалучком Дому омладине 29. априла организована је смотра стваралаштва ученика осам бањалучких средњих школа о теми „Kултура сјећања и памћења“ на којој је припремљен програм о страдању српског народа у Другом свјетском рату. На смотри су наступили и ученици Средњошколског центра „Гемит-Апеирон“.
 
Смотра је организована под покровитељством Републичког педагошког завода, уз подршку ресорног министарства и Kабинета предсједника Републике Српске.
 

https://www.youtube.com/watch?v=pe9w6zG3w_8